Wat is zijn PVC vloeren?

De afkorting ‘PVC’ staat voor een ingewikkelde term, namelijk ‘polyvinylcholoride’. Polyvinylchloride is een soort kunststof die in het begin van de negentiende eeuw per toeval werd ontdekt door een fles met een ander chemisch materiaal bloot te stellen aan zonlicht. Voor lange tijd wist men niet wat men met de nieuwe chemische stof moest doen, maar na enkele decennia kwam men tot de conclusie dat PVC erg geschikt is om te gebruiken voor diverse praktische toepassingen. Hierbij kunt u denken aan het maken van speelgoed en regenkleding, maar ook aan het maken van vloeren.

Als een vloer van PVC gemaakt is, wordt er gesproken over een PVC vloer. Een PVC vloer lijkt op een zeil dat u op de ondergrond van uw vloer plaatst en is erg dun en soepel. Een groot voordeel van een PVC vloer is dat deze op verschillende manieren bedrukt kan worden. Zo kunt u een PVC vloer aanschaffen met een opvallend dessin, maar kunt u ook een effen vloer kiezen van PVC of een PVC vloer aanschaffen die niet te onderscheiden is van een houten vloer.

Overigens is een vloer van PVC niet hetzelfde als een vloer van echt zeil, want er zijn enkele belangrijke verschillen tussen beide soorten vloeren. Zo wordt een zeilvloer altijd in lange banen op rol geleverd, terwijl een PVC vloer in stroken geleverd wordt. Daarnaast is het leggen van zeilvloer veel ingewikkelder dan het leggen van een PVC vloer, want de stroken van de PVC vloer kunnen eenvoudig naast elkaar gelegd worden om de ondervloer te bekleden.

Welke soorten PVC vloeren zijn er?

Er zijn verschillende soorten PVC vloeren, namelijk de klik PVC vloer, de plak PVC vloer en de zelfklevende PVC vloer voor de doe het zelver. Om u meer inzicht te geven in de verschillende vloersoorten van PVC, wordende soorten PVC vloeren uitgebreid beschreven in onderstaande alinea’s.

De click PVC vloeren

Een massieve click PVC vloer is een PVC vloer die eenvoudig door middel van een clicksysteem gelegd wordt. Door dit clicksysteem kan de vloer niet alleen in een mum van tijd op de ondervloer gelegd worden, maar zijn er bovendien geen naden tussen de stroken van de vloer. Daarnaast is een click PVC vloer over het algemeen dikker dan andere PVC vloeren, waardoor er minder kans is op het doorschijnen van oneffenheden of bepaalde vuiltjes op de ondervloer die onder de vloer van PVC ligt. Een click PVC vloer kan zowel gelegd worden in woningen als in kantoorpanden en is zelfs geschikt voor het plaatsen in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Dit betekent dat de vloer onder andere ook geschikt is voor bijvoorbeeld garages en schuren.

HDF click PVC, ook wel PVC laminaat genoemd, is een clicksysteem met een HDF of MDF ondervloer. De HDF planken zijn voorzien van een 2 tot 2,5 mm PVC toplaag. HDF click PVC is goedkoper in aanschaf dan massieve click PVC en zijn minder geschikt voor vloerverwarming. Echter een HDF click PVC vloer heeft wel de voordelen van een PVC vloer.

De plak PVC vloeren

Naast de click PVC vloer, kunt u bij het plaatsen van een vloer van PVC ook kiezen voor een plak PVC vloer. Een plak PVC vloer wordt ook wel een verlijmbare PVC vloer genoemd en betreft een vloer van PVC die op de basisvloer van een pand wordt vastgelijmd. Een groot voordeel van de plak PVC vloer ten opzichte van andere soorten PVC vloeren, is het feit dat deze vloer door de lijm beter hecht aan de ondergrond van de vloer. Hierdoor blijft de vloer beter zitten en heeft u langer plezier van een mooie PVC vloer dan wanneer u de vloer op een andere manier laat bevestigen. Daar komt nog bij dat een plak PVC vloer eenvoudig te bevestigen is en tijdens het leggen ook nog gecorrigeerd kan worden, waardoor de vloer perfect op de ondergrond bevestigd kan worden voor het beste resultaat.

Waar kan ik een PVC vloer laten plaatsen?Een PVC vloer kan in verschillende ruimtes geplaatst worden ook in de badkamer, serre, kantoor, woonkamer, winkels zo kunt u voor deze vloer kiezen in één of meerdere ruimtes in uw project laten verrijken met een vloer van PVC. Omdat de PVC vloer verkrijgbaar is in vele soorten, maten en dessins, is het vrij eenvoudig om een PVC vloer te vinden die bij u past. Of u nu voorkeur heeft voor een robuuste vloer of strak en eigentijds of speels, met onze pvc stroken en tegels kunt u alle kanten op door het grote aanbod van verschillende PVC vloeren is bijna alles mogelijk bij het plaatsen van een PVC vloer.

Alleen maar positieve kenmerken?

Nee natuurlijk niet. Aan alle vloeren zitten wel degelijk ook nadelen aan pvc vloeren. PVC vloeren hebben niet het “houten geluid” van echte houten vloeren en hoewel dat niet negatief hoeft te zijn, is het houten vloeren geluid altijd wel een uniek geluid.

Ook de geur van PVC is anders. Het is nu eenmaal geen natuur product zoals hout dat wel is. Hout houdt ook warmte vast, waar PVC toch een vrij koud materiaal is. Gelukkig is dat laatste goed op te lossen door vloerverwarming.

Voor een PVC vloer moet de ondervloer glad en egaal zijn en mag er bij het verlijmen niets misgaan: Het leggen van deze vloeren is specialistisch werk en moet dan ook gedaan worden door de vakman. Uiteindelijk is iedere afweging individueel, zoals ook ieder huis en iedere vloer persoonlijk zijn. PVC vloeren zijn zeker geen slechte keus: de voordelen geven u veel vrijheid en zijn stevig zodat u lang plezier heeft van uw vloer!

Bij Drechtsteden Parket vindt u de beste merken onder één dak. Kom daarom snel een kijkje nemen in onze showroom van 250 m².
Een expert op het gebied van PVC vloeren weet namelijk precies welke vloer het beste tot zijn recht komt in uw pand, voor het beste resultaat.