Veel gestelde vragen over Vloeren

Anna Paulownastraat 7,  3331 AA in Zwijndrecht, Zuid-Holland.

Waplalulux is gespecialiseerd in interieuradvies. Zij kunnen u persoonlijk advies geven over hoe u het beste uw woonkamer kunt inrichten.

Kijk voor meer informatie op Waplalux.nl

Voordat u de houten vloer kan gaan leggen, moet u de vloer acclimatiseren. Dit houdt in dat u de vloer in de ruimte neerlegt waar u de vloer uiteindelijk wil gaan leggen. Een houten vloer moet één week acclimatiseren, zodat de vloer kan wennen aan de temperatuur en het vochtgehalte.

Ja dat kan, houdt echter rekening met de volgende kanttekeningen:

Een keuken zit vaak bij de deur naar buiten, zand en straatvuil komt dus daar terecht. Daarnaast wordt er veel gelopen in de keuken.

Welke apparaten staan er of komen er in de keuken? Als de vaatwasser gaat lekken heb je een probleem, het hout gaat dan zwellen. Waarschijnlijk zijn er wel allerlei beveiligingen te koop bij de keukenvakhandel, die de waterleiding afsluiten bij breuk e.d., informeer daar. Of dit echter afdoende is bij serieuze machineproblemen…?

Het hout kan gelakt worden, dit is de beste waterbestendige afwerking. Er zit echter een nadeel aan het lakken van het hout. De laklaag zal sneller slijten (dan bv in de woonkamer) omdat in de keuken meer wordt gelopen op één en dezelfde plek (bv voor het keukenblok). Lak is niet plaatselijk bij te werken, olie of was wel. Dat pleit dus voor oliën of waxen. Nadeel van olie en was is dat je voorzichtiger moet zijn met knoeien en water/vloeistof, zeker de eerste tijd. Men moet direct het natte vuil opnemen. Doet u dit niet, dan kunnen er vlekken in uw houten vloer ontstaan.

Houd dus rekening met meer slijtage en vocht.

Bij vloerkoeling kan vanwege condensgevaar niet onbeperkt met een lage watertemperatuur gewerkt worden. De watertemperatuur mag slechts enkele graden beneden de ruimtetemperatuur liggen en moet daarbij bewaakt worden door een beveiliging tegen condensatie. Hierdoor is de te realiseren koelcapaciteit gering. 
Om toch een optimaal effect van de vloerkoeling te krijgen, wordt in de regel een dichte verlegging van de vloerleidingen geadviseerd, waardoor tegelijkertijd een overcapaciteit voor vloerverwarming wordt geïnstalleerd. Deze overcapaciteit kan geregeld worden door het verlagen van de temperatuur van het warme water. De keuze van de juiste regelunit is hierbij van groot belang.

 

Zwevende vloer:
Kan toegepast worden op alle ondergronden, maar vooral op houten ondergronden omdat deze nooit vlak en egaal zijn. De houten ondergronden zijn blijvend levend omdat hout een levend product is.

Verlijmde vloer:
Verlijmde vloeren worden enkel geplaatst op chape die steeds geëgaliseerd moet worden en vragen steeds een korrelvrij, egale en blijvend droge ondergrond. 

Er is geen voorkeur op technische grond, omdat u de planken zowel in de lengte- als de breedterichting kan plaatsen. De uiteindelijke keuze is een persoonlijke en esthetische keuze. Het mooiste effect krijgt u als u de vloer in het verlengde van de meest gebruikte deuropening in de richting van de belangrijkste lichtinvalbron plaatst. Indien u echter meerdere deuren en vensters in de kamer heeft, kiest u bij voorkeur de methode die het eenvoudigst is.

Laminaat staat bekend als een vloerbedekking met een hoge slijtvastheid. Dit komt door de speciale toplaag. Laminaat bestaat uit 4 verschillende lagen. Het hart van een Laminaatvloer is een watervast verlijmde HDF-plaat (High Density Fibre Board). Daarop komt een decorlaag met bovenop een transparante slijtlaag of ‘overlay’. Onderaan beschermt een tegenlaag het laminaat tegen opstijgend vocht en vervorming.
De overlay wordt tijdens het productieproces in een melaminebad gedompeld dat ‘korund’ bevat. Korund (aluminiumoxide), is na diamant het hardste materiaal uit de natuur. Korund maakt laminaat weerbaar tegen doorslijten door heen en weer schuivende stoelen of spelende kinderen. Ook wieltjes van bureaustoelen vormen geen probleem, zolang het maar zachte wielen zijn, geschikt voor harde vloerbekledingen.

Niet alleen de verschillende slijtwaarden van vloeren (de zogenaamde AC-waarden) worden betrokken bij het samenstellen van de gebruiksklassen, maar een laminaatvloer moet aan meer specifieke standaarden voldoen om in een bepaalde gebruiksklasse te kunnen komen. Het gaat hier om zaken zoals indrukweerstand, vlekbestendigheid, bestendigheid tegen brandende sigaretten, het effect van meubelpoten op de vloer en de diktezwelling van het product wanneer het 24 uur onder water wordt gedompeld.

Als een laminaatvloer op één van deze punten niet voldoet, dan wordt het niet goedgekeurd voor de desbetreffende gebruiksklasse. Daarnaast is de test voor de slijtwaarde verder gestandaardiseerd, zodat alle laminaatvloeren nu op dezelfde strenge manier getest worden.

Bij het opstellen van de gebruiksklassen werd er allereerst gekozen voor drie klassen voor thuisgebruik (W21=licht, W22=gemiddeld en W23 is zwaar gebruik) en drie klassen voor projectgebruik (W31=licht, W32=gemiddeld en W33 is zwaar commercieel gebruik).

Toen later bleek dat HPL laminaat zelfs geschikt was voor gebruik in extreem zwaar belaste projecten (denk aan vliegvelden, de looppaden in warenhuizen, enz.) is de klasse W34 voor extreem zwaar projectgebruik toegevoegd aan de Euronorm EN685.